Connect with us

Terkini

Penyakit jantung disembunyikan selama 3 tahun, Arwah Ridzuan Hashim Bimbang tak dapat tawaran lakonan

Published

on

Muhammad Dhanial, anak lelaki tunggal Allahyarham Ridzuan Hashim, telah mendedahkan bahawa bapanya telah menderita penyakit jantung selama tiga tahun sebelum kematiannya.

Namun, arwah enggan menghebahkan mengenai penyakitnya kerana bimbang kehilangan tawaran lakonan yang menjadi sumber pendapatannya. Dhanial, yang berusia 29 tahun, menyatakan bahawa ayahnya telah memilih untuk merahsiakan penyakitnya demi karier lakonannya.

Pada pagi Khamis, Ridzuan meninggal dunia akibat serangan jantung. Sebelum itu, dia rebah ketika sedang bersarapan di rumahnya dan kemudiannya disahkan meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Jenazah Ridzuan telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 16 Dusun Tua, Hulu Langat selepas solat Maghrib pada malam Khamis.

Dhanial mengambil keputusan berpindah ke rumah bapanya bagi menjaganya sejak penyakit Ridzuan diketahui. Meskipun telah melakukan yang terbaik, Dhanial mengakui bahawa dia masih berasa tidak cukup baik dalam menjalankan tanggungjawab menjaga ayahnya sepanjang tempoh penyakitnya.

Dhanial juga merindukan teguran dan bebelan ayahnya yang selalu memberikan nasihat, termasuk nasihat untuk menjaga pemakanan memandangkan sejarah keluarganya yang mempunyai masalah jantung.

Allahyarham Ridzuan Hashim berkahwin dengan Didie pada tahun 1991 dan mereka dikurniakan lima orang anak, termasuk Dhanial. Setelah bercerai dengan Didie pada tahun 2002, Ridzuan lebih selesa hidup menduda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending